lørdag 23. april 2016

Svarta fekk to sett tvillingar med ti dagars mellomrom



Torsdags kveld skjedde det noko sjeldan i Nilsgarden. Søya Svarta var den første som lamma 11.april. Ho fekk to flotte tvillingar. Dagane etter har det kome tretten andre lam både enkle, tvillingar og trillingar. 

Torsdag 21.april var vi som vanleg i sommarfjøsen for å gi alle litt kraftfòr, brød og høy. Dagleg rutine er å telje opp søyer og lam for å ha full oversikt over dei lamma som allereide er komne og om noko er i gong med dei andre som ikkje har lamma. 

Svarta kom ikkje til sommarfjøsen ved fòring og vi gjekk ut i beitet å leita. Ho var då på veg til fòringstaden, men sidan ho hadde fire lam på slep så gjekk det ikkje så fort. Vi lurte sjølvsagt på kven sine lam ho passa på og leita i flokken. Det var ingen andre av sauene som viste teikn til å eige desse. Når vi undersøkte Svarta var det tydeleg at det var ho som nettopp hadde født. Spørsmålet om det gjekk ann slo oss. To tvillingar med ti dagars mellomrom?

Vi delte av sommarfjøsen og laga til binge innst inne. Dei nyfødte lamma var både våte og kalde, men vi fekk gitt dei både lammetonic, morsmjølk og tillegg. Før vi tok kvelden var dei nye lamma i full vigør. Ei runde om natta og tidleg morgon var nødvendig for å sjekke korleis dei greidde seg. Alt ser no ut til å gå fint. Vi har fått gitt lamma ku-råmjølk for å sikre at beket kjem ut og ikkje lagar forstopping.

I løpet av fredagen vart vi ringt opp av Sunnmørsposten for intervju og etter diverse svar på sosiale media har vi no forstått at denne fødselen er av dei sjeldne. Artikkelen i Sunnmørsposten: 
Svarta og tvillingane



For ei stund tilbake stod denne artikkelen i Bergens Tidene:
Mirakelsauen 

Svarta og dei fire lamma står enda i sommarfjøsen. Lamma får tillegg, men dei syg like gjerne av lammemora. Alt ser ut som går fint. 
I dag opplever vi ei kraftig erleri og alt er kvitt. Ei runde i fjøsen er nødvendig for å sjekke om alt er som det skal. 

Det var utruleg at vi skulle få oppleve dette sjeldne. 
Naturen gir oss overraskingar og mykje å undre oss over. 

Ynskjer deg ei god helg!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar